skip to Main Content
coaching-breda

Wat is ACT Therapie?

Acceptance and commitment therapie is een praktische, wetenschappelijk onderbouwde methodiek en komt – net als Mindfulness – voort uit de boeddhistische psychologiestroming.

We zitten – vaak ongemerkt – opgesloten in onze denkbeelden, overtuigingen en emoties. Met ACT ga je jezelf uit deze gevangenis bevrijden zodat je weer in het echte leven kunt gaan staan. Naast praktische mindfulness-oefeningen ga je ook aan de slag met:

– Ervaringsgerichte opdrachten
– Ludieke persoonlijke challenges
– Visualisaties en mindfulness oefeningen

Hoe werkt ACT ?

Gedachtepatronen

ACT wordt ook wel de nieuwe 3e generatie cognitieve gedragstherapie genoemd. Stond bij de vorige generatie het veranderen van negatieve gedachtepatronen centraal. Met ACT ga je juist de relatie die je hebt met je gedachten veranderen en krijg je praktische tools aangereikt waarmee je meer afstand kunt gaan nemen van je hoofd.

 

Emoties

Moeilijke emoties horen bij het leven maar niemand heeft ons ooit geleerd hoe we ermee om moet gaan.
“Laat het er zijn, je moet het gewoon accepteren” Maar hoe doen je dat dan in het dagelijks leven? Het effectief leren omgaan met je emoties is een belangrijk onderdeel binnen de ACT methodiek.

 

 

Gedrag


“Als je doet wat je altijd hebt gedaan dan zul je krijgen wat je altijd hebt gehad”

Je comfortzone is als een veilige cocon maar zorgt er ook voor dat je stil komt te staat. Met ACT ga je spelenderwijs uit je comfortzone stappen zodat je weer vrij kunt zijn!

Kernwaarden


Binnen ACT therapie staan vragen als; “Wie wil ik zijn, Wat is echt belangrijk en Wat wil ik doen met mijn leven” centraal. Antwoorden op deze vragen noemen we ook wel kernwaarden. Deze kernwaarden ga je vervolgens integreren in je dagelijks leven. Want het dagelijks leven… Daar gaat het uiteindelijk om, toch?

Spelen

Kinderen en dieren ontwikkelen zich door spel en ervaring. Speelse- ervaringsgerichte opdrachten vormen dan ook de basis in deze methodiek. Je gaat tijdens een ACT training dus vooral veel experimenteren, doen en ontdekken. ACT is actief!

– Ervaring Eveline –

“Ik stond stil en wilde ook niet meer vooruit. Ik bleef namelijk opnieuw en opnieuw in dezelfde valkuilen vallen. Dit proces leerde mij die te herkennen en van te leren. Op een heel luchtige en niet veroordelende wijze. ‘Genezen’ ben ik niet, zoals ik altijd dacht dat moest gebeuren, maar ik ben eindelijk geland in mijn eigen lijf. Ik ken mezelf tegenwoordig goed én leer nog steeds zoveel bij. Ditmaal lachend om alle kleine tegenstrijdige delen in mij, allemaal even welkom.”

Individuele ACT Therapie of Online ACT Training ?

Je kunt individuele sessies volgen. Je ook kiezen voor een online (groeps-)training.

Ervaar je een belemmering in je leven en geef je deze – op een schaal van 0-10 – een cijfer van 5 of lager?

Meld je dan aan voor de

 

Ervaar je een belemmering in je leven en geef je deze – op een schaal van 0-10 – een cijfer van 5 of hoger?

Neem dan contact op voor een

Leer in deze film wat ACT is...

Ook een combinatie – eerst een aantal individuele sessie met een doorstroom naar het online traject – is mogelijk.

Neem voor vragen gerust contact op

Back To Top